گوناگونی جانداران
فعالیت صفحه 123
با در نظر گرفتن صفت های ظاهری، جانوران زیر را طبقه بندی و کلید دوراهی برای شناسایی آنها طراحی کنید.
پاسخ ها متفاوت – مالک صحت نوشتن کلید شناسایی بر اساس معیارهای دقیق طبقه بندی نیست بلکه
هدف آشنایی اولیه دانش آموزان با مفاهیم و طرز نوشتن کلید های شناسایی دو راهی است .
خود را بیازمایید صفحه 123
امروزه در گروه بندی جانداران، افزون بر صفت های ظاهری، شباهت مولکول های تشکیل دهندهٔ یاخته ها را نیز
بررسی می کنند. به نظر شما برای این منظور چه مولکولی مناسب است؟
مولکول DNA و مولکول پروتئین
گفتگو کنید صفحه 125
نظر خود را با ارائهٔ دلیل دربارهٔ درستی یا نادرستی عبارت زیر بیان کنید:
از گروه های بزرگ تر به گروه های کوچک تر، تفاوت های افراد بیشتر می شود؛ در حالی که شباهت های آنها
کمتر می شود.
نادرست – زیرا طبق شکل صفحه 116 کتاب همانطور که مشخص است گوناگونی و تفاوت در گروه های بزرگتر
بیشتر و در گروه های کوچکتر شباهت بیشتر وجود دارد .
خود را بیازمایید صفحه 126
الف) مادهٔ وراثتی در یاخته برخی جانداران، درون پوششی قرار دارد و در نتیجه هسته تشکیل می شود.این
جانداران را هو هسته ای (یوکاریوت) می نامند. در یاخته برخی جانداران، پوششی در اطراف مادهٔ وراثتی وجود
ندارد و درنتیجه هسته تشکیل نمی شود .این جانداران را پیش هسته ای (پروکاریوت) می نامند.براین اساس
باکتری ها در کدام گروه قرار می گیرند؟
باکتری ها در دسته پروکاریوت ها قرار دارند
ب) باکتری ها دیواره یاخته ای دارند. این ویژگی، آنها را به کدام یک از سلسله های جانداران شبیه می کند؟
این ویژگی آنها را به گیاهان – قارچ ها و بعضی از آغازیان شبیه میکند
فعالیت صفحه 126
این باکتری ها را بر چه اساسی گروه بندی می کنید و براین اساس چه نام هایی به آنها می دهید؟
بر اساس شکل ظاهری :
بر اساس شکل به سه گروه مارپیچی – میله ای - کروی (از راست به چپ)
جمع آوری اطلاعات صفحه 126
روی قوطی کنسرو مواد غذایی نوشته شده است : ((قبل از مصرف به مدت 20 دقیقه آن را بجوشانید)). با
مراجعه به منابع معتبر، علت آن را پیدا کنید.
به دلیل وجود سم نوعی باکتری به نام کلستردیوم بوتلنیوم (بوتولیسم) در کنسروها که با حرارت دادن این سم
تجزیه و از بین می رود .
فعالیت صفحه 127
این جلبک ها را بر چه اساسی گروه بندی می کنید و بر این اساس چه نام هایی به آنها می دهید؟
بر اساس رنگ :
به سه گروه سبز – قرمز – قهوه ای (طلایی- قهوه ای) تقسیم بندی میشود
فعالیت صفحه 128
آب های راکد محیط مناسبی برای رشد انواعی از آغازیان اند. نمونه هایی از این آب ها را در ظرف های کوچکی
جمع آوری و روی هر ظرف مشخصاتی مانند محل و زمان نمونه برداری را یادداشت کنید. با استفاده از
میکروسکوپ (ابتدا با بزرگ نمایی کم و سپس زیاد) نمونه ها را با توجه به پرسش های زیر مشاهده کنید.
الف) آیا تک یاخته ای های سبزینه دار (کلروفیل دار) می بینید؟
پاسخ ها متفاوت : اگر زیر میکروسکوپ جانداران سبز رنگ مشاهده شود پاسخ بلی است .
ب) آیا انواع یکسانی در آب محل های متفاوت وجود دارد؟
بلی
پ) اگر این جانداران متحرک اند؛ حرکت آنها چگونه است؟
حرکت به شکل های مختلف بوسیله پای کاذب – تاژک و مژک
خود را بیازمایید صفحه 129
گاه شنیده می شود که ازقارچ ها به عنوان نوعی سبزی نام می برند. مثلاً می گویند ((قارچ از سبزی
هاست)) به نظر شما چرا این جمله نادرست است؟
زیرا قارچ ها جزو گروه گیاهان نیستند و سبزینه ندارند .( سبزی ها بیشتر از نوع کربوهیدرات –سلولز- هستند ،
در صورتی که قارچ ها اغلب پروتئینی هستند . )
فعالیت صفحه 129
با مراجعه به منابع معتبر مثال هایی ازاستفادهٔ باکتری ها، قارچ ها و آغازیان در صنعت غذایی، کشاورزی، محیط
زیست و… جمع آوری و گزارش آن را در کلاس ارائه دهید. هر گروه می تواند بخشی از این کار را انجام دهد.
پاسخ ها متفاوت است : هر ریک از دانش آموزان می توانند در مورد یکی از این سه گروه تحقیق کنند
فکر کنید صفحه 130
چه ویژگی ای از ویروس ها آنها را شبیه جانداران می کند؟
ویروس ها به لحاظ تکثیر به جانداران شبیه هستند. (توجه شود که تولید مثل با تکثیر متفاوت است .)
فعالیت صفحه 130
استفادهٔ مشترک از وسایل تیز و برنده مانند تیغ، از راه های انتقال ویروس ایدز است. با مراجعه به منابع معتبر،
گزارشی دربارهٔ راه های دیگر انتقال ویروس ایدز، تهیه کنید و در کلاس ارائه دهید.
1-خون وفراورده های آن
2- تزریق مشترک
3-مادر به جنین
4- جنسی